Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We kunnen tot begin 2019 een gezonde avocadomarkt hebben"

"De Europese markt wordt beter met een lager fruitaanbod en het opschonen van de voorraden. Dit is het moment waarop Colombiaanse avocado's op de markt komen. Hoewel Colombia nog steeds in ontwikkeling is, levert het jaar op jaar goed werk. We verwachten dat Europa onze belangrijkste exportbestemming wordt. Daarnaast ontwikkelen we andere mogelijke markten als de VS, het Midden-Oosten en Azië. De belangstelling voor Colombiaanse avocado's is er en veel markten volgen de ontwikkelingen in ons land," begint Rodolfo Humada van Pacific Fruits.



Hij legt uit dat van de 32 Colombiaanse staten nu 14 avocado's telen. De zuidelijkste staten starten hun seizoen omdat ze in warmere gebieden liggen. "In week 34 starten het zuiden van de koffiezone en Tolima. Vanaf dan start elke 2-3 weken van de warmere tot de koelere gebieden een staat met de oogst. De grootste drukte zal van oktober tot december zijn, wanneer alle belangrijke gebieden in de oogst zitten."

Europa als belangrijkste exportbestemming
Volgens Rodolfo waren de laatste weken van eind mei tot eind juli moeilijk. "Er was een overaanbod van sommige landen en dat werd voornamelijk naar Europa verladen, wat onze belangrijkste markt is. De prijs daalde tot onverwachte diepten. Gelukkig zien we na dit overaanbod een herstel op de markt en hopelijk zijn de prijzen in oktober weer op een goed niveau."



"Ik geloof dat we tot de eerste maanden van 2019 een gezonde markt kunnen hebben. Dan zijn we samen met Chili op de markt als de grootste landen van herkomst voor het winterseizoen. Chili heeft geen volumes uit Peru. Chili is een land van herkomst, dat goed ontvangen is in de VS en in Azië, waaronder in China. Dit helpt ons om het aanbod op sommige markten te verkleinen."

Colombiaanse teelt
Colombia heeft op het moment ongeveer 15.000 ha, waarvan een groot gedeelte met jonge boomgaarden. "Het groeit heel snel, met getallen als 1.000 ha per jaar. We zien ook nationale investeringen van suikerriettelers, bananentelers en enkele bedrijven die in de avocadosector investeren. Er zijn ook wat buitenlandse investeringen gedaan door Mexico, Chili en Peru. Deze bedrijven voegen aan de Colombiaanse teelt toe om het wereldwijde aanbod compleet te maken."

Foto's van de tweede container met Hass avocado's voor de Amerikaanse markt aan de West-Kust.

Colombia mag sinds vorig jaar avocado's naar de VS verladen. Dit jaar kwam daar Argentinië bij en de Colombiaanse regering werkt aan de Japanse, Chinese en Zuid-Koreaanse markten. "We hopen dat deze landen de import van ons fruit in 2019 zullen toestaan. Het land werkt er hard aan om de landen met een groeiende vraag open te krijgen."

Volgens Rodolfo neemt Colombia zaken als het milieu erg serieus. "Bijvoorbeeld, water en bos en sociale zaken zijn dingen waar we aan werken. We moeten een land zijn dat avocado's van topkwaliteit teelt volgens de internationale eisen rond sociale zaken en het milieu."



Toekomst van de avocado
"De avocadomarkt groeit in vraag en aanbod. Misschien groeit de vraag in een langzamer tempo dan het aanbod, maar dit kan veranderen door de ontwikkeling van nieuwe markten. De Aziatische markt groeit, landen in het Midden-Oosten en Oost-Europa groeien qua consumptie. Ik geloof dat we afhankelijk zijn van de marketing om de consumptie te ontwikkelen.

De verse avocadomarkt biedt vele mogelijkheden voor ontwikkeling en groei. Daarnaast zijn ook bewerkte producten als olie, pulp en guacamole een snel groeiende sector die kan helpen het wereldwijde aanbod van avocado's te verlagen. Als de vraag naar verse en bewerkte avocado's zich blijft ontwikkelen zoals nu, dan voorzie ik geen problemen voor de komende 10 jaar op de internationale avocadomarkt."

Voor meer informatie:
Rodolfo Ahumada
Pacific Fruits International
Colombia
T: +57 2 5211525
E: Rodolfo@fruitspacific.com
www.fruitspacific.com
Publicatiedatum: