Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christiaan van der Goes, Greengoose:

"Komende weken nog een schaarste aan zoete aardappelen"

Tholen - Het aanbod zoete aardappelen is momenteel dun bezaaid. "Zowel de Spaanse als Noord-Amerikaanse nieuwe oogst is vertraagd. In Spanje kon men niet planten vanwege de lage temperatuur en in de Verenigde Staten niet vanwege de vele regen. Normaal waren de eerste Spaanse zoete aardappelen al op de markt, maar nu is de aanvoer drie tot vier weken vertraagd", vertelt Christiaan van der Goes van Greengoose.



Voor de komende drie weken verwacht de importeur dan ook nog een behoorlijke schaarste op de markt. "De Spaanse zoete aardappelen worden nu geoogst, maar moeten nog enkele weken 'uitharden' voor ze gereed zijn voor de verkoop. In de VS zal men pas begin september gaan oogsten, dus die nieuwe oogst zal op zijn vroegst eind oktober in Europa arriveren De markt zit echt op een keerpunt. Spanje laat op zich wachten en de aanvoer vanuit Amerika is maar mondjesmaat, dus dat zorgt voor een hete markt met goede prijzen."
 
Op het moment krijgt Greengoose wekelijks product uit Egypte en de Verenigde Staten binnen en over een paar weken ook uit Spanje, zowel conventioneel als biologisch. "Wij hopen nog wel twee maanden verse aanvoer van Amerikaanse Covington binnen te krijgen. Het zal erom spannen of we net wel of net niet het gat met de nieuwe oogst kunnen dichten", vertelt Christiaan. Hij is onder de indruk van de kwaliteit van het Egyptische product. "Zij bieden nu ook variƫteiten aan als de Beauregard en hebben de afgelopen jaren echt enorme sprongen gemaakt op kwaliteitsgebied."


 
Hoewel leveranciers door het moeizame jaar geluiden afgeven minder zoete aardappelen af te sturen, is de ervaring van Christiaan dat dat uiteindelijk nog weleens mee kan vallen. "Maar dat is inherent aan onze handel." Greengoose verkoopt de zoete aardappelen door heel Europa van Scandinaviƫ tot Oost- en Zuid-Europa. "Door de jaren heen is het volume fors toegenomen. Alleen blijft de afzet in Nederland nog een beetje achter. De Nederlandse consument vindt oranje vlezige zoete aardappelen eigenlijk te zoet."

Voor meer informatie:
GreenGoose 
Christiaan van der Goes
0031648264074