Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse avocadosector krijgt een pak rammel

Handelaren die dit seizoen niet de juiste planning hadden, verbrandden hun vingers, vertelt een avocado-exporteur aan FreshPlaza. "Het was een lastige markt en alles draaide om de timing. Alsof je met vorig jaar vergeleken appelen met citroenen vergelijkt. Niemand had deze hoeveelheden voorzien."

Het geheim van een redelijke opbrengst lag erin vroeg de Europese markt te verlaten voordat de grote hoeveelheden uit Peru die kant op kwamen. Net als het Zuid-Afrikaanse gewas was het ook bij hun een enorm goed jaar wat aan het begin van het seizoen niet helemaal voorzien was.

De Zuid-Afrikaanse sector had het geluk dat Peru later op de markt kwam en exporteurs die er hun voordeel mee konden doen maakten gebruik van dit raamwerk, maar vervolgens werd het een deprimerende Europese avocadomarkt, hoewel er in de tussentijd wat stabiliteit ontstond.

"Op Hass behaalden we gedurende enkele weken dit seizoen min of meer dezelfde prijs als vorig jaar," vertelt een exporteur. "Maar de prijs voor de groene avocado was in Europa erg laag en dat komt door de grote hoeveelheden."

"We verwachtten niet dat de prijzen zo ver zouden dalen," zegt een andere verlader die fruit uit een gebied van vroege rijping verhandeld en die het geluk had vroeg de markt op en ook weer af te zijn dit seizoen.

Avocadoboomgaarden in het noorden van Zuid-Afrika staan in volle bloei en de verwachting is dat het volgende seizoen goed zal zijn met misschien meer dan 12 miljoen exportdozen, wat een opluchting zal geven na het pak rammel wat de prijzen betreft van dit seizoen.

Er zijn, anekdotisch gezien, avocadotelers die beweren dat hun inkomen hetzelfde is als vorig jaar, hoewel ze veel meer fruit op de markt brengen. Op de lokale markt zijn dit de laagste prijzen in vijf jaar, na drie jaar van beperkte volumes, volgens een handelaar. "Aan de positieve kant hadden we genoeg voorraad om vrij te handelen en variatie te bieden, wat prettig was."

Lokaal wordt voor groene avocado's € 3 tot € 3,63 verkregen voor een doos van 4 kg terwijl -in tegenstelling tot mondiale trends- Hass nog steeds lagere prijzen krijgt van € 2,11 tot € 2,72 per doos van 4kg.
Publicatiedatum: