Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt uien

Op het noordelijk halfrond heeft de oude oogst uien concurrentie van de nieuwe oogst van het zuidelijk halfrond. In bijvoorbeeld Nederland zijn het alleen de grove maten die goede prijzen maken en besluiten telers steeds vaker de oude voorraad te ruimen. In het zuiden van het continent worden de eerste vroege uien al geoogst. Italiaanse telers zien de gevolgen van het wisselende weer in de eerste maanden van het jaar, maar de verwachtingen zijn goed. Amerikaanse handelaren zitten met de handen in het haar vanwege een perfect storm. Maar liefst acht verschillende gebieden zijn aan de markt met goede volumes. Mexico plantte meer uien en overspoelt daarmee ook de Amerikaanse markt tot frustratie van de handel.

Perfect storm treft Amerikaanse uienmarkt

De uienmarkt in de VS kan omschreven worden als 'the perfect storm'. "Dit is een van de slechtste scenario's die ik in een markt gezien heb in de afgelopen tien jaar," spuit een handelaar zijn ongenoegen. Daarmee doelt hij op de aanvoer van uien, momenteel uit acht districten. Het noordwesten heeft een groot aanbod. De Imperial Valley is ook aan de markt. Mexico stuurt nog altijd uien en Texas pakt de handel ook op. Georgia en Bakersfield zijn net begonnen. Terwijl ook New York en Canada nog uien op de markt brengen.

Er liggen een aantal factoren ten grondslag aan de problemen, onder andere de rol van Mexico is belangrijk. "Het was echt een slechte planning," aldus een handelaar. In de regio Leon, Mexico, is het areaal met 809 hectare zonder dat daar een markt voor was. "Toen het doordrong, was het al te laat." Tijdens de wintermaanden was het seizoen goed. Mexico zag een kans en plantte aanzienlijk meer. De export uit het noordwesten van de VS viel echter tegen. Daarnaast was de infrastructuur in Ontario en Oregon, die twee jaar geleden werd vernietigd door een sneeuwstorm, hersteld. "We zaten dus met een overschot van uien van vorig seizoen, geen exportmarkten en een grote aanvoer uit Mexico," schetst een handelaar. Tot slot is ook het areaal in New York uitgebreid. De situatie zal naar verwachting niet veranderen in de komende weken. Volgens een handelaar houdt dit scenario nog acht weken aan.

De consumptie van uien is niet gedaald volgens een handelaar. Wel zijn er verschuivingen te zien. Door de aantrekkende economie wordt er meer buiten de deur gegeten. Waar de vraag op de versmarkt daalt, stijgt de vraag uit de restaurants en foodservice.



Italië verwacht eerste uien binnenkort
De import van uien is zo goed als voorbij en de eerste binnenlandse oogst wordt deze week verwacht. Een teler vertelde op 23 mei in enkele dagen te beginnen met de oogst van de vroege uien. De opbrengst is niet heel hoog, maar dat is gebruikelijk voor de vroege productie.

De wintermaanden verliepen grillig. Na een bovengemiddeld warme januarimaand volgde in april een koufront. Dat had weerslag op de planten en dus de productie.
Het kleine volume dat beschikbaar is, is import. Een importeur noemt Australië, Mexico en India als landen van herkomst, maar de volumes lopen terug.

Spanje maakt zich op voor nieuwe seizoen
Het Spaanse seizoen begint met een kleinere aanvoer van de Spring Babosa uien doordat de telers minder aanplanten na de slechte resultaten vorig jaar. De productie is beperkt, maar de opbrengst is groot. Daardoor zijn de prijzen winstgevend dit jaar. De prijs ligt rond de 0,35 euro per kilo afland, maar voor de beste sortering kan de prijs oplopen tot 0,40 cent per kilo. De voorjaarsuien hebben een aandeel van 15% in de totale Spaanse uienproductie.

De Medio Grano uien (middellange shelflife) worden over ongeveer 15 dagen geoogst. Dat is een week later dan vorig jaar als gevolg van het kleinere aantal zonuren en de overvloedige regen. Desondanks zijn de opbrengsten naar verwachting groot met een grote oogst van een stabiel areaal. Vorig jaar was het lastig om grote kalibers te vinden, maar voor het huidige seizoen verwachten de telers een goede maatvoering. De telers veranderen de manier van telen en gebruiken planten in plaats van zaad. Dat levert een uniformer product op, betere plantgezondheid, maten en kwaliteit.

De Grano Oro uien (lange bewaring) noteren een stabiel areaal. Telers hebben eind mei het planten afgerond, wat later is dan gebruikelijk. Het plantseizoen eindigt normaal 15 tot 20 dagen eerder. Telers konden echter niet eerder de velden op vanwege de modder na de regen in maart en april.

Nederland: Grote uienexport, maar stemming minimaal
De totale Hollandse uienexport voor het handelsseizoen 2017/2018 staat - met cijfers beschikbaar tot en met week 17 - met een kleine 993.145 ton nog 102.058 ton ruim voor op het volume in dezelfde periode in handelsseizoen 2016/2017 en 70.546 ton voor op 2015/2016. Inmiddels zijn er dit seizoen naar 152 landen uien geëxporteerd. Grootste afnemers dit seizoen t/m week 17 zijn Senegal (166.753 ton), Ivoorkust (96.601 ton), Groot Brittannië (87.394 ton), Maleisië (60.172 ton), Mauritanië (59.622 ton) en Guinee (56.607 ton). Ondanks deze imponerende exportcijfers is de stemming bij de Nederlandse uienhandel minimaal. In de afgelopen week zijn de uienprijzen hard onderuit gegaan. De verkoop van grove uien loopt nog redelijk door, maar met de middelsortering is het echt een probleem om ervan af te komen. Telers hebben weinig vertrouwen meer in een goede afloop van het seizoen en doen makkelijk afstand van hun uien. Ook de kwaliteit van veel partijen gaat hard achteruit. Hierdoor kiezen meer afnemers voor importuien uit bijvoorbeeld Egypte en Nieuw-Zeeland.
 
Klik hier om de laatste exportcijfers te bekijken.

Duitse uienmarkt stabiel
In de Duitse handel zijn het vooral de eigen uien van de laatste oogst die vooralsnog goed worden verkocht. Vooral de gele uien uit de eigen oogst vinden momenteel gretig aftrek. Ook uien uit buurlanden zoals Oostenrijk en Nederland worden momenteel goed verkocht. Het zijn met name de midden maten 40-60 en 50-70 die de markt domineren. De prijzen zijn over het algemeen stabiel en vergelijkbaar met vorig jaar rond deze tijd. Het gros van de nieuwe gewassen ofwel de zogenoemde winteruien is medio maart gezaaid en wordt pas in augustus/september geoogst. Tot die tijd worden de eigen voorraden aangevuld met import uit de genoemde buurlanden, evenals Spanje, Oceanië en overige teeltgebieden.

De handelaren bevestigen dat de rode ui aan een opmars bezig is binnen de Duitse markthandel. De vraag is erg goed en ook de binnenlandse producenten zien in de rode ui een aanlokkelijk alternatief voor de gewone gele ui. De productie van biologische uien lijkt daarentegen enigszins te stagneren. Slechts een enkele specialist waagt zich vooralsnog aan een volledige omslag.

Fransen wachten op het nieuwe seizoen
Uien zijn één van de belangrijkste producten voor Frankrijk. Tijdens Medfel afgelopen maand werden ze, samen met sjalotten en knoflook, nog flink onder de aandacht gebracht. Inmiddels zijn de Fransen zo goed als helemaal door hun voorraden heen. "We zijn helemaal los", vertellen meerdere Franse telers.

Poolse telers de straat op
Op 23 mei werd er in de Poolse hoofdstad Warschau gedemonstreerd door boeren en telers om hogere prijzen voor de agrarische producten af te dwingen. Maandenlange onderhandelingen hebben nog geen resultaat opgeleverd. De boeren en telers zijn boos over de import van de goedkoop voedsel dat onder Poolse labels in de supermarkten beland. De vakbond, die de demonstratie organiseerde, heeft een lijst met 23 eisen ingediend. Een van de punten is het sluiten van de grens met Oekraïne en inzetten op export naar Rusland en Europa. Aan de ander kant zijn er ook geluiden dat de sector zich onterecht opwindt. De import voor een aantal producten zou vooral aan het einde van het seizoen gebeuren, dan is de kwaliteit van de Poolse producten niet optimaal.

Uienprijzen China dalen
Onlangs begon het nieuwe seizoen van de uien, maar de overvloedige opbrengst per hectare bracht de telers niet de beloning waar ze op hoopten. De uienprijs in Yunnan, een van de grootse uienteeltgebieden, is gedaald tot een dieptepunt. De aanvoer overstijgt de vraag. Daarnaast is er concurrentie van andere groenten en valt de kwaliteit van de uien tegen in vergelijking met vorig jaar. De oogst in Xichang en Sichuan lijdt onder het weer en slecht management van de telers. In het algemeen is de kwaliteit lager dan vorig jaar. Daardoor voldoen de uien niet aan de exporteisen. Exporteurs kopen kleine volumes, het restant overspoelt de binnenlandse markt. Als de temperatuur gaat stijgen, wordt de noodzaak van koelopslag groter. Dat betekent stijgende kosten en dus dalende marges voor de telers.

Australië oogstte minder, maar meer waarde
Het plantseizoen verloopt goed, al zijn sommige gebieden droger dan normaal. De piek in de oogst valt tussen november en april. Volgens de branchevereniging liggen er nog veel uien in opslag om ook in de wintermaanden op het zuidelijk halfrond de markt te kunnen voorzien.

Uit recente cijfers blijkt dat er in het seizoen 2016/2017 237.635 ton uien werd geoogst, wat een 9% minder was dan een jaar eerder. Daar staat tegenover dat de markt een waarde had van 174,2 miljoen dollar, een stijging van 10%. Voor het jaar eindigend in juni 2017 kwam de export uit op 24.798 ton. Dat is 43% minder dan een jaar eerder. Het importcijfer over die periode staat op 8.337 ton.

Israël streeft naar jaarrond binnenlands product
Met een prijs van 1 euro per kilo voor de rode uien en 0,60 euro voor de witte uien liggen de prijzen dit voorjaar op een normaal niveau. Door de hoge aanvoer en de goede opslagfaciliteiten zijn de uienprijzen jaarrond stabiel.

Net als in andere jaren is de aanvoer van nieuwe oogst op gang gekomen na de regenperiode die in begin maart afliep. Het seizoen loopt van maart tot december waardoor bijna jaarrond nieuwe oogst beschikbaar is. De overschotten worden in de opslag bewaard. Ondanks de grote binnenlandse teelt worden er ook uien ingevoerd. Het gaat dan vooral om premium uien die aan de supermarkten worden geleverd in de maanden dat er geen binnenlands product beschikbaar is. Doorgaans is dat in de zomer.

De Israëlische uientelers en onderzoekers focussen op het verbeteren van de lokale productie en rassen om de concurrentie met de importuien beter het hoofd te kunnen bieden. Die inspanning lijkt enige vooruitgang te boeken, afleidend uit het aanzienlijk lagere importcijfer over 2017 in vergelijking met voorgaande jaren. De ontwikkelingen richten zich vooral op oogstmethoden en –timing, betere sortering en verpakking en betere opslagcapaciteit.