Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ghana verloor $ 36 mln door exportverbod groenten EU

Ghana verloor ongeveer 36 miljoen dollar (30 mln euro) aan deviezen als gevolg van een verbod op de export van diverse groenten naar de EU tussen 2015 en 2017, aldus het ministerie van Voedsel en Landbouw. Volgens het ministerie verdiende Ghana vóór de invoering van het verbod ongeveer 18 miljoen (15 mln euro) per jaar door de groentenexport. Het verbod was ingesteld omdat er niet werd voldaan aan bepaalde EU-normen.

Het ministerie is er zeker van dat de inkomsten uit de groentenexport weer zullen stijgen na de opheffing van het verbod in januari 2018. De minister van Voeding en Landbouw, dr. Owusu Afriyie Akoto, maakte dit bekend toen hij woensdag officieel aankondigde dat de EU het embargo had opgeheven: "Het verbod zal niet worden verlengd wanneer het afloopt op 31 december 2017."

De vijf groenten die werden getroffen door het verbod waren paprika's, aubergines, bittermeloenen, luffa's en flespompoenen. De EU verbood import van deze Ghanese groenten nadat tijdens een controle van het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie schadelijke organismen tussen de producten waren ontdekt.

Hoe het verbod werd opgeheven
Over de pogingen om het verbod op te heffen, zei de minister dat er strikte maatregelen waren genomen om ervoor te zorgen dat Ghana aan de EU-eisen zou voldoen. Ook is er een taskforce ingesteld om toe te zien op alle activiteiten. Er is een register opgesteld van alle exporteurs van plantaardige producten en van de telers. Bovendien zijn er factsheets ontworpen, gericht op goederen en gewasbeschermingsmiddelen, die moeten worden gebruikt door inspecteurs en importeurs. Verdere maatregelen waren onder andere het opzetten van samenwerkingsverbanden om nieuwe en verbeterde inspectiefaciliteiten en -apparatuur op Kotoka International Airport (KIA) te creëren.

Daarnaast zei de minister dat er momenteel meer inspecteurs worden getraind en dat er extra tests worden ontworpen voor controles op die locaties waar veel problemen zijn. De standaardprocedures blijven ondertussen gehandhaafd.

Het feit dat de opheffing van het verbod inmiddels al vast staat, getuigt van de urgentie die het ministerie aan dit probleem heeft gegeven. De minister wilde ook duidelijk maken dat "we in moeten zien dat we de normen moeten handhaven die we onszelf hebben gesteld."

EU-verklaring
De EU verklaarde vorige week in Accra: "Sinds de instelling van het verbod in oktober 2015 hebben de Ghanese autoriteiten belangrijke corrigerende maatregelen genomen om het inspectie- en controlesysteem voor de producten te verbeteren, in het bijzonder bij de Internationale Luchthaven Kotoka. De Europese Commissie feliciteert Ghana met het behalen van deze belangrijke mijlpaal en moedigt Ghana aan om de verbeterde systemen te consolideren en om verdere verbeteringen aan te brengen in het fytosanitaire certificeringssysteem."

Om ervoor te zorgen dat Ghana niet opnieuw door een dergelijke tegenvaller wordt getroffen, gaat het ministerie erop toezien dat de juiste exportprocedures worden gevolgd. Tegelijkertijd zal het de hervormingen doorvoeren die de export weer op gang brengen, aldus dr. Akoto. Tot deze hervormingen behoren: het ontwikkelen van een automatisch traceringssysteem, het opzetten van een elektronisch certificeringssysteem en de herstructurering van het Plant Protection and Regulatory Services Directorate (PPRSD).

Het verbod
De EU verbood in oktober 2015 groentenexport uit Ghana omdat er werd vermoed dat de landbouwproducten waren besmet met ongedierte dat zo in het ecosysteem van de EU werd geïntroduceerd. Een aantal schadelijke organismen werd geïdentificeerd en er werden aanbevelingen gedaan om de situatie te corrigeren. Daaronder viel ook het advies om adequate inspectiefaciliteiten op te zetten op Kotoka International Airport. Helaas bleek bij een volgende inspectie in 2015 dat het aantal schadelijke organismen dat vanuit Ghana de EU binnenkwam nog verder was gestegen. Het leek er dus op dat de voorgestelde acties niet volledig waren uitgevoerd. Dit leidde uiteindelijk tot de noodverordening van oktober 2015 die de groentenexport aan banden legde.

Bron: graphic.com.gh
Publicatiedatum: