Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Rabarberfeest Heide

Data: 28-4-2018 t/m 29-4-2018
Locatie: Venray Heide

Extra informatie:

Niek Gielens Rabarber
Peeters Bonten Productie
Peeters Bonten Handel
Cornelissen Rabarber
Joep Spee Rabarber Heide 4-4-2018

De rabarbertelers van het dorp Heide willen hun rabarberproducten promoten. Hiervoor organiseren de telers een rabarberfestival in het weekend van 28 en 29 april 2018 in het dorp Heide.

Wat is rabarber.

Rabarber is een groente en in de groenteteelt een klein gewas met een areaal in Nederland van ca. 300 ha. Een echt niche product dus. In Heide bij Venray zijn van de circa 45 bedrijven in Nederland,
5 bedrijven actief met de teelt en afzet van rabarber. Hierdoor is Heide waarschijnlijk het dorp in Nederland met procentueel het hoogste aantal rabarberbedrijven binnen haar grenzen.
Je kunt de teelt van rabarber opsplitsen in een drietal oogst / afzet methodes.
1. Het eerste afzetkanaal is van april – september van de oogst van de vollegrond. Dit product is bij de meeste consumenten welbekend. De fris groene stengels waarvan de onderste helft van de stelen mooi rood kleurt.
2. Het tweede afzetkanaal is van mei – juni van de oogst van de rabarber bestemd voor de verwerkende industrie. Dit product vindt zijn weg naar de consument als rabarbersap, rabarber compote, verwerkt in toetjes en als rabarbervlaai.
3. Het derde afzetkanaal is van november tot eind maart van de oogst van planten die in donkere schuren vervroegd worden. Deze teeltmethode is bij de meeste consumenten onbekend en deze rabarber vindt hoofdzakelijk zijn weg naar horecazaken in binnen en buitenland.

Waarom een rabarberfestival. In Engeland ( Wakefield) organiseert onze collega Janet Oldridge al vele jaren een Rhubarb Festival, wat in een week tijd vele tienduizenden mensen naar Wakefield en haar bedrijf trekt. Hier wordt aan de bezoekers alles verteld over rabarber waardoor het product rabarber meer bekendheid heeft gekregen.
De locatie voor dit rabarberfestival is, in en om de voormalige school in Heide en op het terrein van Zorgboerderij de Lorr. Op het plein langs de school zullen diverse machines te zien zijn die nodig zijn voor oogst en transport van de industrie rabarber. Langs het ”Literpedje” bij de Zorgboerderij, zullen de machines voor oprooien van de rabarberpollen en de speciaal aangepaste mestinjecteur voor het uitrijden en onderwerken van mest tussen de rijen te bezichtigen zijn. Met dit alles , en een rondrit per huifkar langs een perceel rabarber waar verschillende rassen te bezichtigen zijn, krijgen de bezoekers een beeld van de teelt, de oogst en de logistiek, en welke machines de telers ondersteunen bij hun werkzaamheden.
Zaterdagavond 28 april.
We beginnen om 20.30 uur met een muzikale avond met medewerking van de “Achterbendt” uit Geijsteren. Deze band maakt feestmuziek in “Geijsters” dialect.
Zondag 29 april.
Iedereen is vanaf 10.30 uur welkom op de feestlocaties. Op beide locaties ( langs de school en bij de Lorr) zal live muziek gemaakt worden op deze dag. Vanaf het plein langs de school heeft iedereen de mogelijkheid om met een huifkar een veldexcursie te maken langs een rabarberperceel van Niek Gielens Rabarber waar u uitleg krijgt over alle teeltaspecten die bij de rabarberteelt komen kijken. Op dit perceel zijn in 2017 drie verschillende rassen aangeplant. Op het plein langs de school zal de oogstmachine opgesteld staan, welke speciaal is ontwikkeld en gebouwd om de oogst van de rabarber voor industriele verwerking te verlichten. Deze machine zal op deze dag een tweetal keer gedemonstreerd worden om de bezoeker een beeld te geven van de werking hiervan. Verder staan hier de machines opgesteld voor verlading van de geoogste rabarber.
Op de Zorgboerderij “De Lorr”, waar tot voor enkele jaren terug ook rabarber werd geteeld, kan de bezoeker een rondwandeling maken door de ontmoetingstuin welke aangelegd, en onderhouden wordt door de hulpboeren van Jan en Sybille.
Voor de jeugd is er op het terrein een springkussen aanwezig en ze kunnen hier geschminkt worden. Ook zal de Kleine huisdiervereniging aanwezig zijn met diverse knuffeldieren. Ook is er voor de kinderen een kleurwedstrijd.
Verder zullen er in een 15 tal kraampjes bedrijven uit de regio hun producten laten ruiken , proeven en beleven.
Om 15.00 uur zal de uitslag bekend worden gemaakt van de bakwedstrijd. Wie heeft de lekkerste rabarbertaart of vlaai gebakken? Deelnemers kunnen in de week voor dit weekend rabarber afhalen bij Martin Peeters of Niek Gielens en thuis hun bakkunsten tonen middels het bakken van de lekkerste taart of vlaai. Een deskundige jury zal deze middag de taarten en vlaaien proeven en een winnaar aanwijzen, maar het publiek kan ook de rangorde bepalen van de lekkerste taart of vlaai. Aan beide winnaars zal, langs eeuwige roem, een leuke prijs overhandigd worden. Iedereen kan deelnemen aan deze wedstrijd. Je hoeft niet perse in Heide te wonen. Opgeven voor de bakwedstrijd en afhalen rabarber kan bij Martin Peeters, peeters@rabarber.biz of Niek Gielens, niekgielens@hotmail.com.

« Terug naar agenda