Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Unió de Productors de Círtics de Oliva (Spanje)

"Onze limes bereiken Parijs in drie dagen, het Braziliaanse product doet er vier weken over"

De Europese limesmarkt groeit jaar na jaar, met een duidelijke hoofdrol voor Nederland als importeur en met Brazilië als de belangrijkste leverancier. Afgelopen seizoen was Nederland goed voor 90,8% van de Europese limesimport uit derde landen en leverde Brazilië 72,8% van 153.000 ton aan overzeese limes in Europa, zo blijkt uit gegevens van de Europese Commissie.

Maar ook in Europa zelf is er teelt. Het Valenciaanse bedrijf Unió de Productors de Cítrics de Oliva levert een gecertificeerd natuurlijk product met een lage CO2-voetafdruk.

Vanaf komend seizoen, dat begin augustus van start gaat, mogen de limes van deze coöperatie uit de gemeente Oliva, die meer dan 130 citrustelers telt, het merk Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana dragen, een kwaliteitskeurmerk met aandacht voor milieu- en culturele waarden.

"Onder het keurmerk Cítricos Valencianos vallen geen limes, maar vanwege onze locatie in Marjal de Pego-Oliva hebben we besloten het Parcs Naturals label te verkrijgen, dat garandeert dat ons product op natuurlijke wijze wordt geteeld", legt Salvador Llorca uit.

"Aangezien we geen na-oogstbehandelingen toepassen, worden we bijna gedwongen op bestelling te oogsten. Fruit voor cocktailbars en restaurants, waar dus ook de schil wordt gebruikt, bevat dus geen residuen. Dit is een van de factoren die onze klanten het meest waarderen, zowel in Spanje, waar we veel product naar de Balearen zenden, als in andere Europese landen zoals Frankrijk."


Antonio Fuster en Salvador Llorca

"Een andere onderscheidende factor is de versheid van onze limes", vervolgt Salvador. "Vanaf het moment dat het fruit wordt geoogst tot het bijvoorbeeld in Parijs aankomt, gaan er maximaal 48-72 uur voorbij, terwijl Braziliaanse limes vier weken onderweg zijn naar Nederland in het ruim van een schip. Eind juli vragen onze klanten al wanneer ze Spaanse limes kunnen krijgen om de import uit Brazilië te kunnen stopzetten."

Vroeg seizoensbegin dit jaar
Valenciaanse teeltbedrijven, ook die in Marjal de Pego-Oliva, zijn doorgaans kleinschalig, waardoor de samenwerking van telers in coöperaties essentieel is voor de afzet van het fruit. "Anders dan bij sinaasappelen, waarvan we ongeveer 5 mln kilo telen, verpakken we limes zelf. Met dit project proberen we vol enthousiasme in ons levensonderhoud te voorzien, terwijl we bovendien helpen het landschap van onze streek in stand te houden."

"Dit jaar gaan we meer volumes oogsten en aangezien we steeds meer kennis opdoen om de juiste maten te kunnen leveren en zo vroeg mogelijk de markt te betreden, voorzien we dit jaar iets eerder dan voorgaande jaren van start te gaan met limes van zeer goede kwaliteit. De bloei en de vruchtzetting zijn erg goed geweest en we zijn echt enthousiast over het seizoen dat over slechts een paar maanden van start gaat", besluit Salvador.

Voor meer informatie:
Sat 644 CV Unió Productors Cítrics Oliva
P.º Alcalde Juan Sancho, 2, 1.º A
46780 Oliva (Valencia) – Spanje
Tel: +34 659 84 69 95
[email protected]

Publicatiedatum: