Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Raming: Europese appeloogst zal met 6,3% dalen

De kortetermijnvooruitzichten voor de Europese AGF-markt in 2024 blijven vol onzekerheden, vooral vanwege de ontwikkelingen in geopolitieke crises en hun impact op handel, prijzen en economieën in het algemeen. Telers ervaren aanhoudende druk als gevolg hiervan. Sinds de laatste voorspellingen in het najaar van 2023 zijn er enkele positieve, maar beperkte ontwikkelingen geweest in de inputkosten, waarbij energie-, meststoffen- en diervoederprijzen zijn gedaald, zij het nog steeds aanzienlijk hoger dan voor de crisis. Ondanks neerwaartse trends blijven producentenprijzen voor veel grondstoffen ook boven pre-crisisniveaus, waarbij sommige prijzen sneller dalen dan de inputkosten. Dit heeft gevolgen voor de winstgevendheid van bepaalde teeltbedrijven, afhankelijk van factoren zoals geografische ligging, omvang en sector.

Europese appelconsumptie daalt door afnemende teelt
De bruikbare appelproductie in de EU in 2023/24 zal naar verwachting met 6,3% dalen tot 11,1 mln ton (3,6% onder het gemiddelde over 5 jaar), als gevolg van een lagere oogst in de belangrijkste Europese teeltlanden (-12% in Duitsland, -10% in Frankrijk, -9% in Polen), wat het gevolg is van een raming van de vermindering van het geoogste teeltgebied (-4%), en ongunstige weersomstandigheden die een negatieve invloed hebben gehad op de opbrengst en de kwaliteit van het fruit.

Raming teelt sinaasappelen 2023/24 daalt verder
De totale sinaasappelproductie in de EU in 2023/24 zal naar verwachting de laagste zijn in de afgelopen tien jaar. Ze zou met 5,4% kunnen dalen (tot 5,6 mln ton), meer dan geraamd in de vorige kortetermijnvooruitzichten. Dit is te wijten aan de daling van de teelt in Spanje, het grootste sinaasappelteeltland in de EU, die vooral te wijten is aan klimatologische factoren, zoals droogte, die ook de kwaliteit beïnvloeden. Anderzijds wordt verwacht dat de teelt in Italië zal toenemen. In het algemeen kan de daling van de teelt in de EU worden toegeschreven aan de lagere opbrengsten (14% onder het vijfjarig gemiddelde en 6,5% onder het laatste verkoopseizoen). Aan de andere kant ligt het EU-areaal sinaasappelen in 2023/24 2% boven het vijfjaargemiddelde (+1,2%). Deze veranderingen zijn voornamelijk toe te schrijven aan stijgingen in Italië en Griekenland.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: agriculture.ec.europa.eu

Publicatiedatum: