Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kuminda introduceert Fruit Vision blauwe bessen in Zimbabwe

Clarence Mwale is gepassioneerd over het creëren van kansen en zijn recente samenwerking met een Zimbabwaanse zakenman in het Verenigd Koninkrijk heeft zijn enthousiasme verder aangewakkerd. Gezamenlijk hebben zij Kuminda opgericht, een nieuw bedrijf, waarvan het pakstation in Harare recentelijk voltooid is. Het komende jaar zal de focus voornamelijk liggen op het verpakken van erwten, waarbij zij een gunstiger erwtenoogst verwachten. Echter, in de komende jaren zal het pakstation ook worden ingezet voor het verpakken van hun eigen blauwe bessen.

Van de 60 werknemers in Kuminda's gloednieuwe pakstation in Harare is 90% vrouw.

Kuminda (wat 'op de velden' betekent in de Shona taal) heeft een overeenkomst getekend voor exclusieve rechten op de blauwe bessen van de Nederlandse veredelaar Fruit Vision, die ze als eerste in Zimbabwe zullen gaan kweken. Het is de bedoeling om de toch al enorme voorsprong van Zimbabwe te maximaliseren wanneer het als enige land op het zuidelijk halfrond (en de wereld) vanaf januari blauwe bessen teelt.

"We hebben Onubafruit in Spanje bezocht en gezien wat ze doen met de coöperaties. We zagen dat een plantage voor blauwe bessen eigendom kan zijn van vele families, zelfs honderden families, die dan professionals in dienst nemen om het bedrijf te runnen. Het is een ander model dan wat we op dit moment in Zimbabwe hebben," legt hij uit.

"Stel je blauwe bessen voor die je twee keer per jaar kunt oogsten - dat wordt gigantisch"
Kuminda zal de eerste zijn die kapitaalintensieve blauwe bessen naar kleinschalige Zimbabwaanse telers brengt; de kansen van het land zijn in die tijd van het jaar te goed om alleen ten goede te komen aan grote en vaak multinationale telers van blauwe bessen.

Rechts: Kuminda's erwten voor de export

"Blauwe bessen zijn normaliter niet te doen voor een kleinschalige teler tenzij ze serieuze hulp krijgen. Het zal tijd kosten, maar ik twijfel er niet aan dat het kan gebeuren. De Nederlandse rassen kunnen ons twee oogsten per jaar geven. We kunnen ze zo manipuleren om te oogsten op een moment dat het ons uitkomt. De huidige rassen zijn de vroegste op het zuidelijk halfrond: dat is een enorme positie voor Zimbabwe. Stel je dan eens voor dat we rassen introduceren die je twee keer kunt oogsten - dat wordt gigantisch. Bovendien, terwijl telers van blauwe bessen in Zimbabwe gemiddeld 30 ton per hectare oogsten, kunnen deze rassen wel 65 ton opleveren."

De Zimbabwaanse blauwe bessentelers hebben de afgelopen vijf jaar veel geleerd. Kuminda is op zoek naar strategische partnerschappen om de blauwe bessen te telen en zelfs te exploiteren. "We kunnen direct in de grond telen in plaats van in potten, of in een geul gevuld met groeimedium in aanplantingen met een hoge dichtheid. We hebben dit bestudeerd. Ik denk dat onze grootste concurrent op het gebied van blauwe bessen eerder Peru is dan Zuid-Afrika, en we willen ons voordeel zoveel mogelijk benutten."

Niet alleen vanuit zakelijk oogpunt, maar ook uit liefde voor Zimbabwe
Mwale heeft een carrière die begon in compliance en auditing, met een natuurlijke overgang naar teelt en marketing, met een belangrijke inslag. "We zijn echt toegewijd aan het bieden van kansen aan kleine en middelgrote telers. Niet alleen vanuit zakelijk oogpunt, maar ook uit liefde voor Zimbabwe. We willen hen een eerlijke kans geven om deel te nemen aan de wereldhandel."

Om de kritische massa te benutten voor de exportgroenten (onder andere erwten, sperziebonen, babymaïs en suikermaïs) die hun kleine en middelgrote telers in de zomer voor Kuminda verbouwen en om de risico's te spreiden, hebben ze een aantal ervaren Zimbabwaanse exporteurs van groenten benaderd, waaronder Selby Enterprises en Zimflex, om hun grote programma's te voeden.

Minimaal gebruik gewasbeschermingsmiddelen in kleinschalige Zimbabwaanse teeltbedrijven
"We denken dat we dit jaar een beter erwtenseizoen zullen hebben. Guatemala zal niet zoveel produceren, Kenia ligt eruit (door de recente overstromingen) en Egypte is al klaar. Sommigen die eerder in Kenia kochten, kunnen na de overstromingen nergens anders meer terecht. Ik denk dat het, afgezien van de vraag, ook te maken heeft met de natuurlijke smaak van onze producten en onze betere kwaliteit. We telen op land dat braak lag, we hebben minder gewasbeschermingsmiddelen en we hebben lage MRL's."

De Zimbabwaanse groentetelers hebben een uitstekende reputatie als het gaat om residugehalten. "We hebben twintig jaar lang niet geteeld. Plagen hebben niet dezelfde mate van resistentie ontwikkeld als in Zuid-Afrika en Kenia. Tot dusver hebben we nooit te maken gehad met een uitbraak van trips of andere plagen, hoofdzakelijk vanwege ons minder intensieve landbouwpraktijken in vergelijking met Zuid-Afrika."

Hij merkt op dat er in Zimbabwe veel minder goedkope namaak gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn dan in dichtbevolkte landen als Kenia. "Kleinschalige telers kunnen zich meestal geen gewasbeschermingsmiddelen veroorloven. Het is gemakkelijker om onze teeltbedrijven te beheren. Onze kleinschalige telers gebruiken zelden herbiciden, veel minder dan in Kenia of Zuid-Afrika. Ze wieden liever met de hand dan dat ze met herbiciden werken."

"Ik weet niet of mensen dat voordeel erkennen na wat we als land hebben meegemaakt, maar het is een goede positie. Een van de redenen waarom we graag met kleinschalige telers werken, is hun minimale gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Vanwege de economische situatie doen ze het goed als je ze iets leert, omdat ze weten dat hun leven ervan afhangt."

Iedereen is geletterd, merkt hij op, en ze houden spuitregistraties en meststofregistraties bij, zoals vereist door de GlobalGAP en SMETA. "We hebben al veel gedaan en dit is nog maar het begin," zegt hij. "Met het pakstation dat we in Harare hebben gebouwd, biedt het enorme kansen voor bereidwillige kleinschalige telers."

Voor meer informatie:
Clarence Mwale
KUMINDA
Tel: +263 77 292 9941
[email protected]
https://www.kuminda.net/

Publicatiedatum: